BARF jest skrótem angielskiego określenia, oznaczające biologicznie odpowiednie pożywienie surowe. Dieta BARF została opracowana przed 30 laty przez australijskiego weterynarza, który stwierdził iż pożywienie psów i kotów powinno być jak najbardziej zbliżone do sposobu odżywiania ich dzikich przodków oraz że jest ono zdrowsze niż karmy komercyjne.
Psy są mięsożercami względnymi, a ich dieta powinna być oparta w 60% – 80% o surowe mięso i kości. Pozostałą część pożywienia stanowić powinny surowe warzywa i owce gdyż dziko żyjące psowate – rodzina ssaków drapieżnych obejmująca między innymi psy – zjadają zawartość żołądka upolowanej ofiary. Koty są zwierzętami ściśle mięsożernymi, żyjąc dziko pobierają tylko około 2% węglowodanów ofiary w dziennej dawce pokarmowej.
Karmienie świeżymi, surowymi produktami pozwala dostarczyć zwierzętom nieprzetworzone:
– minerały
– witaminy
– kwasy tłuszczowe
W takim pożywieniu nie ma konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. Zawiera natomiast cenne składniki np: taurynę, kreatynę, koenzym Q10 czy niektóre witaminy.
Proporcje w diecie BARF powinny wynosić:
- 80% produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 50% – 60% to mięso i 20% – 30% kości), gdzie 20% tych produktów powinny stanowić podroby
- 20% produkty pochodzenia roślinnego (w tym 80% to warzywa, a 20% owoce)
Dieta BARF nie jest bilansowana w każdym posiłku jak ma to miejsce w karmach gotowych. Dla psów dorosłych bilansuje się ją na dwa – trzy tygodnie, w przypadku szczeniąt na tydzień. W przypadku tego sposobu karmienia czworonogów bardzo ważna jest różnorodność składników. Powinno podawać się przynajmniej cztery rodzaje mięsa (czerwone i białe) oraz co najmniej cztery rodzaje warzyw i dwa rodzaje owoców. Najlepiej, gdy produkty pochodzą z ekologicznych gospodarstw i oczywiście były wcześniej przebadane.
Nieznaczną część diety powinny stanowić ryby. Kości należy podawać tylko surowe, a w przypadku zbyt małej ich ilości, bądź jeśli z nich zrezygnujemy – należy wprowadzić zamienne mielone skorupki jaj lub suplementy wapniowe np. organiczną wapń z alg morskich.
Warzywa i owoce podawane w całości są nieprzyswajalne dla psów, należy więc zetrzeć je na tarce lub zmiksować. W diecie BARF produkty roślinne powinny stanowić oddzielny posiłek, nie należy łączyć ich z mięsem, gdyż może to zaburzyć procesy trawienne.
Okresowa dieta BARF bywa wspomagana różnorakimi suplementami są to np.:
- Skorupki jaj – źródło wapnia, równoważące nadmiar fosforu w mięsie.
- Oleje rybne zawierające kwasy tłuszczowe omega – 3 EPA i DHA.
- Algi morskie – skoncentrowane źródło witamin, minerałów, kwasów omega 3 i aminokwasów.
- Kelp – preparat z wodorostów zawierający jod, potas, selen, magnez i żelazo.
- Drożdże piwne – źródło witamin z grupy B, potasu, magnesu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, manganu, chromu i selenu. Korzystnie wpływają na bakterie jelitowe, skórę, sierść, pobudzają apetyt i odporność.
- Suszona krew – zawiera dużo białka i łatwo przyswajalnego żelaza.
- Owoc dzikiej róży – źródło witaminy C, karotenoidów, flawonoidów oraz pektyn.
- Chlorella – glon, który dostarcza aminokwasów, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów. Reguluje pracę jelit, podnosi odporność, oczyszcza organizm.
- Zielone małże nowozelandzkie – zawierają glukozaminę, wykazują działanie ochronne i regenerujące dla stawów.
- Yucca shidigera – ma działanie odtruwające, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
- Ostropest plamisty – wspomaga pracę wątroby.
Zalety diety BARF:
- Dobra dla alergików, umożliwia eliminację składników niepożądanych.
- Nie zawiera dodatków żywieniowych, barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku.
- Eliminuje produkty zbożowe niepożądane w diecie pupili.
- Umożliwia zachowanie składników odżywczych, które nie są niszczone w procesie ogrzewania.
- Posiada lepszą strawność.
- Może być stosowana jako dieta odchudzająca lub dieta dla cukrzyków.
Wady diety BARF:
Samodzielne komponowanie dawki pokarmowej bywa trudne i czasem nie udaje się uniknąć błędów w diecie np.:
- zbyt wysoka zawartość białka,
- zbyt niska zawartość białka,
- nadmiar lub niedobór wapnia i fosforu,
- zbyt wysoka zawartość tłuszczu,
- niedobór witaminy D i E,
- niedobór bądź nadmiar witamy A,
- niedobór mikroelementów
- w suszonym mięsie mogą znajdować się groźne dla psów i kotów wirusy, bakterie i pasożyty
- spożywanie przez zwierzęta kości może prowadzić do urazy jamy ustnej, zaparć czy uszkodzenia jelit
- dieta BARF nie powinna być stosowana u zwierząt z chorobami przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy biegunce.
Należy pamiętać, iż dieta BARF powinna być urozmaicona i różnorodna. Spotykam czasem właścicieli czworonogów, którzy są dumni, że ją stosują karmiąc swoje psy tylko korpusami z kurczaka, nie podając innych rodzajów mięsa, warzyw i owoców, nie suplementując diety. Takie ubogie żywienie jest nieodpowiedzialne podobnie jak gotowe karmy oparte głównie na pszenicy i kukurydzy, z bardzo małą zawartością mięsa w składzie. Znam wielu hodowców i właścicieli czworonogów stosujących prawidłowo dietę BARF, suplementujących ją w razie potrzeby, wykonujących kontrolne badania weterynaryjne. Ich pupile cieszą się wspaniałym zdrowiem, tryskają energią, mają piękne zęby, skórę i sierść.