BARF – co warto wiedzieć?

BARF jest skrótem angielskiego określenia, oznaczające biologicznie odpowiednie pożywienie surowe. Dieta BARF została opracowana przed 30 laty przez australijskiego weterynarza, który stwierdził iż pożywienie psów i kotów powinno być jak najbardziej zbliżone do sposobu odżywiania ich dzikich przodków oraz że jest ono zdrowsze niż karmy komercyjne.

Psy są mięsożercami względnymi, a ich dieta powinna być oparta w 60% – 80% o surowe mięso i kości. Pozostałą część pożywienia stanowić powinny surowe warzywa i owce gdyż dziko żyjące psowate – rodzina ssaków drapieżnych obejmująca między innymi psy – zjadają zawartość żołądka upolowanej ofiary. Koty są zwierzętami ściśle mięsożernymi, żyjąc dziko pobierają tylko około 2% węglowodanów ofiary w dziennej dawce pokarmowej.

Karmienie świeżymi, surowymi produktami pozwala dostarczyć zwierzętom nieprzetworzone:
– minerały
– witaminy
– kwasy tłuszczowe

W takim pożywieniu nie ma konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. Zawiera natomiast cenne składniki np: taurynę, kreatynę, koenzym Q10 czy niektóre witaminy.

Proporcje w diecie BARF powinny wynosić:

  • 80% produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 50% – 60% to mięso i 20% – 30% kości), gdzie 20% tych produktów powinny stanowić podroby
  • 20% produkty pochodzenia roślinnego (w tym 80% to warzywa, a 20% owoce)

Dieta BARF nie jest bilansowana w każdym posiłku jak ma to miejsce w karmach gotowych. Dla psów dorosłych bilansuje się ją na dwa – trzy tygodnie, w przypadku szczeniąt na tydzień. W przypadku tego sposobu karmienia czworonogów bardzo ważna jest różnorodność składników. Powinno podawać się przynajmniej cztery rodzaje mięsa (czerwone i białe) oraz co najmniej cztery rodzaje warzyw i dwa rodzaje owoców. Najlepiej, gdy produkty pochodzą z ekologicznych gospodarstw i oczywiście były wcześniej przebadane.

Nieznaczną część diety powinny stanowić ryby. Kości należy podawać tylko surowe, a w przypadku zbyt małej ich ilości, bądź jeśli z nich zrezygnujemy – należy wprowadzić zamienne mielone skorupki jaj lub suplementy wapniowe np. organiczną wapń z alg morskich.

Warzywa i owoce podawane w całości są nieprzyswajalne dla psów, należy więc zetrzeć je na tarce lub zmiksować. W diecie BARF produkty roślinne powinny stanowić oddzielny posiłek, nie należy łączyć ich z mięsem, gdyż może to zaburzyć procesy trawienne.

Okresowa dieta BARF bywa wspomagana różnorakimi suplementami są to np.:

  • Skorupki jaj – źródło wapnia, równoważące nadmiar fosforu w mięsie.
  • Oleje rybne zawierające kwasy tłuszczowe  omega – 3 EPA i DHA.
  • Algi morskie – skoncentrowane źródło witamin, minerałów, kwasów omega 3  i aminokwasów.
  • Kelp – preparat z wodorostów zawierający jod, potas, selen, magnez i żelazo.
  • Drożdże piwne – źródło witamin z grupy B, potasu, magnesu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, manganu, chromu i selenu. Korzystnie wpływają na bakterie jelitowe, skórę, sierść, pobudzają apetyt i odporność.
  • Suszona krew – zawiera dużo białka i łatwo przyswajalnego żelaza.
  • Owoc dzikiej róży – źródło witaminy C, karotenoidów, flawonoidów oraz pektyn.
  • Chlorella – glon, który dostarcza aminokwasów, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów. Reguluje pracę jelit, podnosi odporność, oczyszcza organizm.
  • Zielone małże nowozelandzkie – zawierają glukozaminę, wykazują działanie ochronne i regenerujące dla stawów.
  • Yucca shidigera – ma działanie odtruwające, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
  • Ostropest plamisty – wspomaga pracę wątroby.

   Zalety diety BARF:

  • Dobra dla alergików, umożliwia eliminację składników niepożądanych.
  • Nie zawiera dodatków żywieniowych, barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku.
  • Eliminuje produkty zbożowe niepożądane w diecie pupili.
  • Umożliwia zachowanie składników odżywczych, które nie są niszczone w procesie ogrzewania.
  • Posiada lepszą strawność.
  • Może być stosowana jako dieta odchudzająca lub dieta dla cukrzyków.

   Wady diety BARF:
Samodzielne komponowanie dawki pokarmowej bywa trudne i czasem nie udaje się uniknąć błędów w diecie np.:

  • zbyt wysoka zawartość białka,
  • zbyt niska zawartość białka,
  • nadmiar lub niedobór wapnia i fosforu,
  • zbyt wysoka zawartość tłuszczu,
  • niedobór witaminy D i E,
  • niedobór bądź nadmiar witamy A,
  • niedobór mikroelementów
  • w suszonym mięsie mogą znajdować się groźne dla psów i kotów wirusy, bakterie i pasożyty
  • spożywanie przez zwierzęta kości może prowadzić do urazy jamy ustnej, zaparć czy uszkodzenia jelit
  • dieta BARF nie powinna być stosowana u zwierząt z chorobami przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy biegunce.

Należy pamiętać, iż dieta BARF powinna być urozmaicona i różnorodna. Spotykam czasem właścicieli czworonogów, którzy są dumni, że ją stosują karmiąc swoje psy tylko korpusami z kurczaka, nie podając innych rodzajów mięsa, warzyw i owoców, nie suplementując diety. Takie ubogie żywienie jest nieodpowiedzialne podobnie jak gotowe karmy oparte głównie na pszenicy i kukurydzy, z bardzo małą zawartością mięsa w składzie. Znam wielu hodowców i właścicieli czworonogów stosujących prawidłowo dietę BARF, suplementujących ją w razie potrzeby, wykonujących kontrolne badania weterynaryjne. Ich pupile cieszą się wspaniałym zdrowiem, tryskają energią, mają piękne zęby, skórę i sierść.